duminică, 16 decembrie 2007

Omul si natura la Cernobal

Acum cateva minute am citit un articol in 9AM despre ce mai e acum prin sinistra zona din jurul fostei centrale de la Cernobal, acolo fiind postate si niste filmultete, iata unul din ele:



Aceste imagini ma ingrozesc, dar arata cat rau a ajuns sa-si faca omul (pentru ca desi a fost un accident, aceste centrale sunt construite de om...).
Intrebarea care ramane e: why nuclear bombs?? Sa zicem ca centralele au fost construite sa furnizeze cantitati mari de energie electrica, dar armamentul nuclear ce rost mai are?....adica daca vrem sa ii macelarim pe altii...nu ne dam seama (sau nu-si dau seama aia care le detin) ca in cele din urma efectul distructiv al acestora ajunge sa se indrepte si impotriva lor??....asta mai devreme sau mai tarziu, normal.

Ceea ce am citit in articol si a ajuns sa-mi dea o raza de speranta, a fost rezultatul pe care l-a avut un studiu recent, care a ajuns la concluzia ca natura, chiar daca a fost foarte greu lovita in momente ca acestea, a reusit sa se ridice: exemplul randunelelor albinoase care au umplut padurile din zona (desi pana de curand, in urma unor studii,acestea nici nu puteau sa-si faca cuiburile), pisicile care nu se puteau reproduce pana acum 2, 3 ani, acum sunt din ce in ce mai multe; lupii, desi cu o talie mai mica decat cea pe care o aveau inainte de explozie sunt si ei intr-un numar din ce in ce mai mare in padurile din zona.

Cel mai interesant caz a fost cel al bizonul european, una din speciile pe cale de disparitie la inceputul secolului trecut, care s-a adaptat foarte bine la modicarile naturii si acum se regasesc un numar semnificativ in acel loc.

Asa deci, putem spune ca natura ne-a luat-o inainte! ...si chiar ma bucur sa aflu asta, pentru ca ne da o speranta pentru ca desi secolul trecut s-au facut cele mai mari prostii (si numai Dumnezeu stie ce se va mai intampla in secolul asta) natura desi are nevoie de ceva timp, se poate regenera....si poate si noi vom putea sa trecem peste, ca parte a naturii :)

Totusi, in acest timp imagini ca cele de mai jos nu cred ca ni le dorim deloc prin apropiere.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Sunt groaznice imaginile. :( Zicea Einstein un lucru: "Nu stiu cu ce va fi luptat al 3-lea razboi modial, dar al 4-lea va fi luptat cu betze si pietre"...

Iulian Filip spunea...

Stiu...si eu am fost destul de socat la vederea lor. E incredibil ce poate face o eroare umana, nu vreau sa ma gandesc ce poate face o actiune intentionata.